Родителите обикновено виждат само негативите в на пръв поглед пасивното и скучно занимание с електронни игри. Защо децата (а и някои възрастни) толкова обичат да си „губят времето“ с тях? Тези игри са изминали дълъг път от единичните аркадни заглавия на 70-те, станали са все по-детайлни, мащабни и сложни, което показва, че ползата от тях може би не е само забавлението. Има поне 12 причини защо при умерена употреба електронните игри могат да влияят добре на развитието на детето.

20160927_81. Развиват фината моторика

В случай, че детето иска да стане например хирург, мишката, клавиатурата и джойстикът могат само да му помогнат. Специалисти са установили, че тези деца, които играят поне по три часа на седмица, се справят с фини разрези с 32 процента по-добре в сравнение с децата, които не играят.

2. Могат да помогнат за преодоляване на дислексия

Някои изследвания сочат, че трудности при съсредоточването са ключови за появата на дислексия. След занимания с електронни игри с много действие повечето страдащи от това заболяване показват подобрение при разбирането на прочетен текст. Изследователите вярват, че причината е постоянната промяна на средата в игрите, която е добра тренировка за фокусиране на вниманието.

3. Могат да подобрят зрението

„Не сядай прекалено близо до телевизора“ е стар рефрен, сигурно познат във всеки дом. Но учените откриват, че електронни игри в умерени количества не напрягат, а дори подобряват зрението. Доказано е, че 10 седмици игра се свързват с по-добра способност за различаване между различните нюанси на сивото. В друг опит участници с различен диоптър на двете очи използвали само по-слабото си око. След редовна игра те показали значително подобрение в засегнатото око.

4. Могат да помогнат на мотивацията

Някои игрови жанрове насърчават и награждават лидерските качества, въвеждайки „общности“, в които играчите могат да се издигат благодарение на уменията си. Изследователите дори отбелязват връзка между мотивацията в играта и същевременно в реалния живот.

5. Информират за исторически факти

Много игри използват действителни исторически събития за основа на своите истории. Тези герои и места обикновено запалват искра интерес у детето и то само́ търси повече за културата, в която бива потопено. Родителите, които купуват книги-игри, интерактивни карти и други подобни, смятат, че децата им са по-ангажирани с научаване на факти, а това може да доведе до доживотен интерес към историята.

6. Представляват физическа активност

Някои игри насърчават взаимодействието на цялото тяло, например тези на Nintendo Wii. Дори тези, които изискват само контролер, предполагат известна физическа активност.

(Запознайте се с най-големите опасности за децата в интернет и едно възможно решение).

20160927_77. Могат да забавят процеса на стареене

Така наречените „мисловни игри“, в които се решават проблеми, тренира се паметта или се решават пъзели, имат положителна полза за по-възрастните играчи. Дори само 10 часа занимания могат да доведат до увеличаване на когнитивните функции, особено за участниците над 50 години.

8. Помагат за облекчаване на болката

Нормално и дори препоръчително е да се опитваме да отвлечем вниманието от болката като обръщаме внимание на нещо друго или се фокусираме върху здравите части на тялото. Но това не е единствената причина, поради която игрите са добра рецепта за след контузия. Играенето може да произведе обезболяващ отговор в нервната система. Колкото по-завладяваща е играта, толкова по-добре. Сигурно един ден системи за виртуална реалност ще бъдат широко разпространени в болниците като дезинфектант за ръце.

9. Създават социални връзки

Геймърите са заклеймявани като твърде изолирани, но по-скоро е вярно обратното. Възходът на мулти-плеър игрите (такива с много участници и отбори) създават нови форми на общуване, в които играчите работят заедно за решаване на проблемите. Игрите могат да бъдат и катализатор за лични срещи. Приблизително 70 процента от всички играчи играят с приятели от реалния живот поне през част от времето.

10. Тренират бързо взимане на решения

Някои хора сякаш имат по-бърз „процесор“от другите. Те извличат надеждна информация и реагират за части от секундата. Това умение може да бъде засилено чрез игри. Тъй като по време на игра новата информация се показва на екрана постоянно, играчите са принудени да се адаптират бързо.

11. Ограничават зависимости

За хора, които хронично преяждат, пушат или пият може да бъде най-добре, ако се насочва към електронни игри. Проучвания разкриват, че желанието за упражняване на съответния порок намалява с 24 процента например след решаване на пъзел.

12. Намаляват стреса

Въпреки че някои игри могат да предизвикват стрес – особено когато нашият герой е победен за пореден път, обратното също може да бъде вярно. Едно проучване проследява сърдечния ритъм на играчи за период от шест месеца. Оказва се, че някои игри успокояват и намаляват притока на адреналин с над 50 на сто.

Така че нека не съдим децата прекалено строго, когато се заиграват на компютъра, таблета или телефона. Всяко нещо има лоши и добри страни.

по материали от MENTALFLOSS.COM и PARENTS.COM