Oще от древни времена приказките занимават въображението на малки и големи. И друг път е ставало дума за най-старата приказка, която датира отпреди Бронзовата епоха. Но знаете ли, че много от приказките, които днес познаваме в „захаросаните“ версии на Дисни, в оригиналния си вариант съдържат шокиращи детайли, достойни понякога дори за филм на ужасите? Често в приказките, които четем, избираме да пренебрегнем провокативните факти, като приемаме че са художествена измислица. Но голяма част от тези подробности продължават да бъдат доста гранични.

Това са 10 смущаващи приказни подробности, които обикновено се премълчават:

pogany_rumpelstiltskin_aw30mar47

9. Румпелщилцхен се самоубива по акробатичен, но брутален начин

Знаем, че след като дъщерята на воденичаря отгатва името му, Румпелщилцхен изчезва нанякъде без повече обяснения. В действителност в един превод на приказките на Братя Грим от 1884 със странното създание се е случило ето това:

„Дяволът ти е казал! Дяволът ти е казал!“ изрева човечето и в яда си заби дясното си ходило толкова надълбоко в земята, че целият му крак хлътна; а после в яростта си дръпна левия си крак с две ръце толкова силно, че се разкъса на две.

rapunzel10

8. Рапунцел е бременна, а вещицата се саморазправя с принца

В първата версия на „Рапунцел“ от Братя Грим вещицата разбира, че принцът е на посещение при Рапунцел (която е бременна). Тя отрязва косата на момичето и го прогонва в пустинята. Принцът се завръща в кулата на следващата нощ и пълзи нагоре по отрязаната коса, само за да открие злата вещица. Тя го избутва извън кулата и той пада в тръни, които омекотяват падането му, но избождат очите му.

изтеглен файл

 7. Оригиналният образ на Златокоска е този на престъпна стара жена

През 1837 г. Робърт Саути адаптира една народна приказка и създава „Трите мечки“. Но в първата версия вместо русо симпатично момиченце в къщата на мечките се промъква една „нагла стара жена“. Приказката завършва ето така:

Сега прозорците бяха отворени, защото мечките, като всички добри, спретнати мечки, каквито бяха, винаги отваряха прозорците на спалнята след като станат сутрин. Жената изскочи навън от малкото; и дали си е счупила врата при падането; или успяла да избяга в гората и се загубила там; или намерила изход от гората, и била прибрана от полицейския началник и изпратена за наказание като скитница, каквато била, не мога да кажа. Но трите мечки никога не видяха нищо повече от нея.

Още за лошите герои в приказките можете да прочетете в статията „Злодеите в приказките

scan0012

6. Жабокът Цар вместо целунат, бива лошо пребит

В някои от по-ранните версии на приказката, царкинята вместо да целуне омагьосаната жаба, за да я превърне в принц я… удря с все сила в стената. Други преразкази пък твърдят, че Жабокът е обезглавен. В името на развалянето на магията, разбира се.

Belle's_Sisters_Concept5. Сестрите на Хубавка се опитват да накарат Звяра да я изяде

Във версията от 1757 г. неприятните сестри на Хубавка се наговарят срещу нея по следния начин:

„Сестро“, каза най-голямата, „една мисъл ми мина през ума; нека се опитаме да я задържим повече от седмица и може би глупавото чудовище ще бъде толкова разярено от това, че не е удържала на думата си, че ще я изяде.“

„Точно така, сестро,“ отговори другата, „следователно ние трябва да ѝ покажем възможно най-много доброта.“ След като взеха това решение, те се качиха горе и се държаха така предано към сестра си, че горката Хубавка се разплака от радост. Когато седмицата изтече, те викаха и скубеха косите си и изглеждаха толкова тъжни, че се разделят с нея, че тя обеща да остане още една седмица.

hansel-and-gretel-story-1

4. Родителите на Хензел и Гретел са искали да ги убият

Всеки си спомня следите от трохи и къщата от хляб, козунак и захар, но за сметка на това избираме да забравим, че родителите на Хензел и Гретел ги изоставят в гората, защото семейството гладува. При това родната им майка измисля схемата с изоставянето на децата в гората. Не Ви ли се струва доста злокобен сюжет?

17o8sqwkz8ckvjpg

3. Малката русалка страда и обмисля убийство

В оригиналната версия на Андерсен от 1837 няма пеещи рачета и рибки, но за сметка на това някои доста смущаващи съвременния читател подробности. Малката русалка разменя отрязаните си език и хриле за човешки крака и заживява в постоянна болка.

След като принцът се жени за друга, тя обмисля да го прободе до смърт и с кръвта му да се превърне отново в русалка. Вместо това тя избира да се стопи на морска пяна.

1e305bf1a019467e5d2202dd31f5a1722. Злите сестри на Пепеляшка осакатяват краката си

Всички знаем, че лошите сестри на Пепеляшка се опитват да изиграят слугите на принца, като с измама напъхат краката си в стъклената пантофка. Това, което може би не помните (защото често не се споменава в съвременните версии на приказката), е, че те режат от своите пръсти и пети, за да успеят. Също така, принцът не би забелязал кръвта, бликаща от пантофката, ако два бъбриви гълъба не го известяват за това.

Не искаме да си представяме как е изглеждала горката пантофка с тези кръвопролития. Да не забравяме, че двата гълъба освен това изкълвават очите на лъжливите сетри.

images

1. В някои варианти Червената шапчица изяжда баба си

Както при повечето популярни народни приказки, има регионални варианти на „Червената Шапчица“. В Италия и Австрия можете да срещнете „Малката Червена Шапка“, една версия, която и до днес може да предизвика кошмари у децата.

В нея вълкът се заменя с човекоядец, който имитира бабата, докато храни детенцето с нейни останки. Той убеждава Червената шапчица, че бабините зъби са ориз, месото ѝ е обикновени пържоли, а кръвта ѝ е вино. След това той я излапва жива.