Помните ли кога сте се чувствали обичани като дете? Почти сигурна съм, че в съзнанието ще изскочи някоя родителска прегръдка, хапването при баба и дядо, споделено със семейството изживяване сред природата, някое излизане или почивка. Най-вероятно ще си спомните на пръв поглед незначителни неща. Именно дреболиите в ежедневието ни са тези, които имат значение и се запомнят.

Защо съзнателно да не осигурим на децата или внуците си незабравими моменти, в които да се чувстват щастливи?

Хранете се заедно

Общите хранения обикновено са от малкото моменти, когато семейството прекарва време заедно. И за да станат те още по-пълноценни за децата, най-добре е да изключим телевизора. Да разпитаме малчуганите за ежедневието им, за приятелите, за това, което ги вълнува. Да разкажем някоя интересна история, която ни се е случила наскоро. Да се посмеем заедно.

Спазвайте дневни ритуали

Определената последователност от действия успокоява детето и придава стабилност на неговия малък свят. Миене на зъбките, обличане на пижамата, целувка по челцето. И после четене на някоя история, докато то се унася. Спазването на точна последователност е съществено за ритуала.

Също така, опитайте се да вложите повече любов във вече съществуващите ритуали. Събудете детето вместо с фрази като „Ставай, че пак закъсняваме“ например с галене по гръбчето или с целувка по ръчичката.

Показвайте любовта си

Множество изследвания потвърждават значението на родителските ласки за правилното развитие на децата. Новородени, лишени от докосване, имат доста по-малки шансове за оцеляване. И изобщо деца, които не получават достатъчно прегръдки, любов и адекватни грижи, почти сигурно ще развият емоционални проблеми като възрастни. Затова прегръщайте децата си, показвайте им колко ги обичате. А когато поотраснат и започнат да се срамуват от подобни изблици на нежност, продължавайте да ги подкрепяте и да изразявате своята привързаност с думи.

Изключете телефона и компютъра си за малко

Когато децата ви се приберат вкъщи, поне за половин час им отделете цялото си внимание. Нека те ви разкажат какво им се е случило без да виждат как отегчено или припряно си проверявате телефона или отговаряте на някого във фейсбук.

Усмихвайте се повече

Защо да не покажете колко ви е приятна компанията на детето ви като му се усмихнете, когато влиза в стаята? Има моменти, когато сме ядосани и това не е възможно, но можем да използваме миговете на спокойствие, за да се усмихнем и да насърчим детето.

Взимайте решения заедно с тях

За малките неща, разбира се. Попитайте детето какво иска да облече и му предложете избор между две възможности. Това е прекрасен начин то да се чувства значимо и да се подготви за самостоятелно взимане на решения.

Изслушвайте детето

Когато се опитва да ви сподели нещо, то едва ли ще го направи по най-увлекателния начин. Не го прекъсвайте. То иска да сподели своите детски проблеми и терзания, защото ви чувства близки. Ако родителите игнорират казаното или са прекалено заети, логично е, че детето ще страда.

Спазвайте обещанията си

И най-вече не давайте обещания, които няма да спазите. Закани като „Стига си крещял или ще ти взема играчките“ имат стойност само, ако дословно ги изпълнявате. Празните закани и неизпълнените обещания единствено подкопават доверието на детето към родителя. Ако все пак ви се наложи да нарушите някое обещание, обяснете причините.

Избягвайте да сравнявате децата

Ако се изкушавате да дадете някое приятелче или по-голямото братче за пример, по-добре не го правете. Само ще накарате детето да се почувства неадекватно и недостойно за вашата любов. Също така, помислете преди да поставите на децата си определени етикети, например „голямата е умница, а малкият е разбойник“. Така рискувате изказването да се превърне в самосбъдващо се пророчество, в случая в ущърб на по-малкото дете.

Най-важното в живота на всеки човек е да бъде щастлив. Нека да помогнем на децата си да се чувстват обичани и щастливи.

„Щастието е смисълът и целта на живота, цялостният стремеж и край на човешкото съществуване.“ Аристотел