Как си играят съвременните деца? Сядат в пясъчника и започват да щракат на телефоните си.

За някои тази шега може да е забавна, за други – тъжна, а за трети – да описва неизбежната реалност. При всички случаи е факт, че през 2016 г. повечето деца боравят с телефони и таблети още преди да проходят. Поне със сигурност мога да го твърдя за дъщеря си, която е на малко повече от година.

Във виртуалното пространство всякаква информация, образи, клипчета, приложения, контакти са на един клик разстояние. И също там, разбира се, се спотайват опасности, за които е добре да сме информирани.

Социални мрежи

Понякога чувствате ли празнота и вина след като около час безцелно сте се ровили във фейсбук и сте научили неща, които само Ви объркват и депресират? Предполагам, че и с децата е така. Освен това, ако съучениците публикуват например секси селфита, е много вероятно и нашето дете да иска да го направи, дори без наше разрешение. Социалните мрежи имат добри и лоши страни и неограничен достъп може и да не е най-доброто за децата.

Порнографско съдържание

Колкото и да сме либерални, едва ли има родител, който иска детето му да се сблъсква прекалено рано с подобни гледки. Те биха могли (негативно) да повлияят на децата и още на крехка възраст да формират у тях убеждения, че подобен род взаимоотношения са нещо цинично, безотговорно, случайно. В случая оставям настрана всички „извратени“ варианти на подобни сайтове. При положение, че те дълбоко впечатляват и възмущават голяма част от възрастните, представете си какво биха направили на психиката на едно дете.

Възрастни с криминални намерения

Интернет е подходящо място за подобни хора, които винаги са изкусни манипулатори, да се запознаят с деца. За възможни сценарии и последици дори не искам да се замислям.

Кибер-тормоз

В градината или в училище все се намира някое момче или момиче, което е жестоко, грубо и агресивно. Дори и собствените ни деца да не са пряко засегнати, до нас са достигали подобни истории и имаме едно наум. По същия начин в интернет пространството има хора (в това число деца), които отправят незаслужено обидни коментари, заплашват, разпространяват слухове и лична информация. Без да може да им се попречи да оронват нечия репутацията. В интернет тормозът дори е улеснен от факта, че е лесно да си анонимен.

Онлайн игри

Онлайн игрите могат да са полезни за развитието на много качества у децата, например съобразителност, отборен дух, логическо мислене, но доста игри съдържат насилие, мръсен език и открито сексуални елементи. За съжаление не можем да контролираме всичко, което децата свалят от Мрежата, а често не можем да следим нещата (нива в игри и т.н.), за които децата плащат онлайн.

В България за превенцията на тези опасности сякаш не се отделя нужното внимание. Да се реагира чак след като нещо се случи е разбираемо, но още по-добре е човек да се подготви и да предотврати неприятностите. Порових се в интернет за възможни решения, тъй като знам, че например в Германия има приложения и организирани програми за контролиране на детското сърфиране в интернет.

Имаме да наваксваме, но шансовете ни са добри. Информация на български език по темата намерих в достатъчно количество. Но най-интересната ми находка беше едно българско приложение за Android, което приятно ме изненада. Казва се PROTECT YOUR KID (Защити своето дете) и май е единственото на български език. Позволява например GPS следене на детето по телефона и ограничаване на времето, което то прекарва в различни приложения. Можете да го погледнете ето тук: http://protectyourkid.bg/

Имах въпроси относно приложението, относно безплатната версия, таксите (излиза по-малко от 3 лева месечно с годишен абонамент) и се свързах със сайта им. Един любезен младеж подробно да ми разясни всичко и след като разбра за моя блог, дори ми предложи промоционален код за моите читатели. Решите ли да пробвате приложението, можете да използвате код ДЕТЕ за двумесечен безплатен достъп до всички функции на иначе платената версия.

(Това е кратката инструкция, която ми дадоха за активиране на промо кода ДЕТЕ:

  1. От телефона/таблета на детето изтеглете мобилното приложение: https://play.google.com/store/apps/details?id=de.protectyourkid&hl=bg

2. Създайте си профил в приложението и го настройте. Ако се затруднявате, можете да намерите повече информация тук : http://protectyourkid.bg/

3. Влезте в меню Системни Настройки. Там най-отгоре име бутон Удължи Защитата. Натиснете го! И после въведете промо код ДЕТЕ. Това ще Ви даде допълнителни 2 месеца безплатно ползване на всички възможности на приложението.)

И така, Вие контролирате и защитавате ли децата си в интернет пространството и ако да – как? Ще се радвам да споделите.