Нищо човешко не е чуждо дори на приказните герои. Илюстраторът Chris Hill ни убеждава в това със своите красиви илюстрации на тема „Седемте смъртни гряха в приказките“. Според него на всяка известна героиня съответства по някой порок. Нека да ги разгледаме по-отблизо.

20160628pepПепеляшка – ПОХОТ – Идеята за бедното момиче, което успява да си намери богат жених е устойчива в обществото. Погледнато от определен20160628_snejа гледна точка, добродетелната Пепеляшка успява да съблазни принца. При това толкова успешно, че той обръща цялото кралство, за да я намери.

 

Снежанка – ЧРЕВОУГОДИЕ – Ако Снежанка не се беше полакомила да си хапне от отровната ябълка, сигурно нямаше да има приказка за нея. Да си вземеш ябълка от непознат и дори да не я измиеш преди да гризнеш направо граничи с глупост.

 

20160628jazПринцеса Жасмин – ГНЯВ – Вироглавата дъщеря на Султана бяга от бащиния дворец, за да живее обикновен живот. В последствие се запознава с Аладин, а Джафар се опитва всячески да им попречи. Жасмин му се ядосва, но кой може да я вини за това?

 

20160628belle

Бел – ГОРДЕЛИВОСТ – Бел е поредната прекрасна героиня на Дисни, но при нея красотата е сведена до основна характеристика – тя е „Красавицата“. Бел трудно може да се съгласи да бъде с някой мъж. Особено с някого, омагьосан като чудовище, пък бил той и принц.

 

20160628_krasavСпящата красавица – ЛЕНОСТ – Аурора доста добре си е поспала преди принцът да я събуди с целувка. Дори малко ѝ завиждам, но не за целувката, а за отспиването.

 

Ариел – АЛЧНОСТ – Тя не е щастлива с това, което има под водата. Иска да 20160628auroraизживее непозволената любов към принца, да има човешки крака, а после да се превърне отново в русалка, убивайки принца (план, който в последствие не изпълнява). Историята за малката русалка е колкото тъжна, толкова и поучителна за това, колко опасни могат да бъдат илюзиите и колко важен е разумът за желанията и действията.

 

20160628tinkМенче-Звънче (Tinker Bell) – ЗАВИСТ – Менче-Звънче дори е облечена в зелено – цвета на завистта. Миниатюрната симпатична фея не може да прости на Уенди за това, че е завладяла вниманието на Питър Пан. Ревност прозира в цялото ѝ поведение.

 

 

Вие съгласни ли сте с тези паралели? Пишете ми :)