Рядко се замисляме, че злодеите в приказките са поне толкова важни, колкото и симпатичните, обичаните, положителните герои. „Лошите“ внасят драматизъм, емоция и действие. Без тях приказките щяха да представляват нещо такова:

„Имало време един прекрасен герой, който три дни ял, пил и заживял щастливо. Край.“

Звучи чудесно, обаче малко… сухо и скучно. Без злодеите няма поука, няма действие и happy end, няма история. Също както и в живота. И също както в живота, макар и да споделят общи черти, не всички злодеи са еднакви. Всеки от тях е проклет по своему.

И все пак, нека се спрем на основните типажи на анти-героите:

Прикритият злодей

Big_Bad_Wolf_3Прикритият злодей се преструва, че помага на протагониста, а всъщност преследва единствено своите подмолни мотиви.

Да си спомним лошата мащеха в „Пепеляшка“, която успява да подмами бащата на момичето да се ожени за нея и да ѝ повери дъщеря си. След което лишава Пепеляшка от всичко и я кара да върши най-черната работа.

Друг прикрит злодей е Големият лош вълк от приказката за Червената шапчица. Той се преструва на баба ѝ единствено с цел да я подмами да се приближи.

Отмъстителният злодей

cursewebsite1Сам по себе си той не е лош, но в някакъв момент бива жестоко обиден и пренебрегнат (в повечето случаи по невнимание). Разбира се, следва жестоко отмъщение.

Злата орисница от „Спящата красавица“ не е поканена на кръщенето на малката принцеса, защото кралят има ограничен брой златни прибори и не може да покани всички. Тя отвръща, като орисва детето да умре след като се убоде на вретено. Какво се случва после, вярвам, знаете.

Captain-hook1По подобен начин и Капитан Хук желае да отмъсти на Питър Пан, защото момчето е отрязало ръката му и я е хвърлило на крокодила. А и Снежната кралица от Андерсеновата едноименна приказка, която смразява сърцето на Кай с парченца от своето огледало, прави това чак след като Кай ѝ се заканва да я разтопи.

Фалшив герой

goldilocksПриписвайки си някоя заслуга на добрия герой или отнемайки нещо от него, фалшивият герой му пречи да получи заслужена награда.

Златокоска, която в старата версия, записана от Робърт Саути, е обрисувана като откровено невъзпитано и лошо дете, влиза с взлом в къщата на трите мечки, взима си от храната им и използва вещите им. Все неща, които в наши дни биха могли да ѝ донесат проблеми с правосъдието.

Или пък двете доведени сестри на Пепеляшка, които убедено твърдят, че стъклената пантофка е тяхна, а в една по-кървава версия на приказката дори режат парченца от краката си, за да могат да се поберат в нея.

Дяволът

янбибиянДяволът се опитва да вкара героя в лошия път, като го съблазнява с нещо желано.

Дяволчето Фют се запознава с непослушния Ян Бибиян и започва да твори пакости с него. Двамата немирници доста си пасват. Дяволчето откъсва го момчето от семейството му, за да може Ян спокойно да се посвети на бели и кражби. В последствие Фют се опитва дори да го отвлече в дяволското царство.

Агресивният злодей

queen-of-hearts-7Това е персонаж, който е зъл без видима причина.

Един от най-неприятните злодеи, защото може да бъде непредвидим в лошотията си. Той избухват (почти) без причина, също като Кралицата Дама Купа от „Алиса в страната на чудесата“, която редовно настоява да отсекат главата на момичето.

Измаменият злодей

puss_in_boots_and_the_magic_ogre_by_kurosy-d5lshy9Mогъщ злодей, който има малки недостатъци, например мързел или наивност, които му пречат да е истински зъл. Главният герой обикновено успява да го надхитри като се възползва от гордостта или незнанието му. Помните ли например как в „Котарака в чизми“ котаракът успя да измами великана? Престорва се, че не му вярва, че може да се превърне в мишле. А Храбрият шивач нееднократно успява да измами наивния великан, като например твърди, че изстисква вода от камък, който в действителност е буца сирене.

Лошата вещица

Bilibin._Baba_YagaВещица (или друго фантастично създание), което кара героя от приказката да върши нещо против волята си, но в крайна сметка това го прави по-добър и по-мъдър. Лоша вещица е например Баба Яга, която живее в горска къща на кокоши крака, придвижва се в летящо хаванче и си похапва дечица. В приказката „Котаракът на Баба Яга“ едно момиче, изпратено при нея от злата си мащеха, успява да се измъкне само благодарение на придобитата хитрост и съобразителност.

Опитайте се сега да прочетете само началното изречение от описанията на злодеите. Не Ви ли се струва, че в приказката, наречена Ваш живот, познавате поне по един от всяка категория?